sobota 8. října 2016

Vynikající domácí chleba

Návod na chlebík, který svede opravdu každý. Zkoušela jsem už nepřeberné množství receptů,ale tenhle je nej. Předchozí se dost často nevyvedli, takže jsme měli třeba i chleba tvrdý jako kámen :)

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky žitné mouky (může být i celozrnná) 
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce sušeného droždí 
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • Semínka dle chuti (slunečnice, dýně, den, .. )
  • !!! Vše za sucha promícháme !!!
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 hrnky vody

Přidávám do těsta ještě usušené těsto z předchozích výtvorů.
Stačí dva dny před pečením rozmíchat usušené těsto s vodou a druhý den přidat mouku. 
Zde už zamícháno s moukou.  
Tentokrát jsem zvolila dýňová semínka, slunečnici a chia semínka. 
Stačí pouze promíchat, aby se vše spojilo v těsto a pak přikryjeme utěrkou. 
Necháme 8-12 hodin kynout. 

Před pečením si rozpálíme v troubě pečící formu 1/2 hod. na 250 stupňů. Po té do rozehřáté formy vyklopíme těsto a uhladíme povrch morkou vařečkou. Chleba pečeme 1/2  hod. na 230 stupňů pod pokličkou a 1/2 hod. na 200 stupňů bez poklice. Po upečení chleba vyklopíme z formy, aby se nezapařil a v utěrce necháme alespoň 2 hodiny vychladnout.




A zase uschlé těsto vložíme do utěsněné nádoby a použije na další chleba. 

Tento recept jsem dostala při nákupu keramického hrnce na chleba na keramických trzích v Kostelci nad Černými lesy. Na ty se těším každý rok! Zakoupen z keramické dílny Kampanela.


Žádné komentáře:

Okomentovat